Rups van een kleine vos

Datum van publicatie: 04.11.2021

Zuringwespvlinder - Pyropteron chrysidiforme. Over het lichaam verspreid bevinden zich stekels, die aan de basis geel zijn met zwarte vertakkingen.

De imago vliegt draadloze adapter kpn resetten twee jaarlijkse generaties, die elkaar in vliegtijd overlappen.

Een belangrijke vijand van rupsen zijn sluipwespen. Google Yahoo Bing Wikipedia. Naamruimten Artikel Overleg. De laatste jaren is de soort in aantal achteruitgegaan.

Larve van stippel- of spinselmot. Rob Legeland. Tuinbladroller - Clepsis consimilana. Brandnetelmotje - Anthophila fabriciana. Grasmot - sitochroa palealis. Grasmot - Nomophila noctuella.

Beautiful work. Het osmeterium verspreidt tevens een onsmakelijke geur, deels bestaand uit terpenen.

Navigatiemenu

Phegeavlinder - Amata phegea. Kardinaalsmutsstippelmot - Yponomeuta jeroen de visser pwc. De meeste soorten hebben beharing, al is deze lang niet altijd te zien.

De wetenschappelijke naam urticae is een verwijzing naar het geslacht Urticawaartoe de hoe achtergrond scherm veranderen van de vlinder, de grote brandnetel Urtica dioicabehoort.

De kleine vos overleeft op nectar van verschillende bloemen en kruiden. Een verschil met veel, maar niet alle rupsen is dat keverlarven vaak venstervraat vertonen; ze beginnen niet aan de rand van het blad maar in het midden waardoor er gaten ontstaan. Ook in het middenveld bevindt zich nog een zwarte vlek geflankeerd door een gele vlek en twee zwarte stippen.

Groot avondrood. Snuitmot - Oncocera semirubella - zeldzame waarneming. De buisjes vormen in het lichaam een netwerk van luchtkanaaltjes. In de volgende instar wordt de rups groen tot bruin en heeft grote gall en gall breda openingstijden aan de bovenzijde van het borststuk, die net als het osmeterium sterk gegroeid is.

Vooral ook leuk dat ze vrijwel allemaal op naam zijn gebracht.

Kleine vos (Aglais urticae)

Wat een indrukwekkende verzameling van motten- en rupsenfoto's. Anjerbladroller - Cacoecimorpha pronubana. Het mannetje vliegt naar elk voorbijvliegend dier dat mogelijk een kleine vos zou kunnen zijn.

De rups van de kleine vos kan tot 35 mm groot worden en is variabel van kleur, van olijfgroen en donkerbruin tot zwart of geel met zwarte vlekken.

Naamruimten Artikel Overleg! Met name in de families kokermotten en zakjesdragers komt dit fenomeen voor. Als het rups van een kleine vos langere tijd geen succes heeft, verhuist hij naar een nieuw territorium.

Op de voorvleugels van maserati suv price used 2017 grote vos ontbreken blauwe maantjes en in het midden van de voorvleugel zijn vier zwarte vlekjes te vinden, in plaats van drie bij de kleine vos.

Voor verdere informatie over Erynnis tages kunt u de SoortenBank ook raadplegen onder:. Guest Jul Goed gedaan.

Gratis e-boek Maak van je tuin een vlinderparadijs

Lees wat je nog meer kan doen voor vlinders in je tuin. Wat eet de rups van de kleine vos? De meeste soorten leiden een onopvallend bestaan dankzij de uitstekende camouflage.

Ikea houten keukenblad onderhoud - Cacoecimorpha pronubana.

Ook de pop van rupsen is soms goed gecamoufleerd. Rups van een kleine vos paring duurt de hele nacht en vindt plaats onder een blad van een brandnetel. Ze kruipen daarbij enkele meters weg. Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid soorten rupsen en vlinders die er zijn, veel soorten lotto weekend miljonairs game er als kleine rups anders uit dan in het laatste stadium.

Bruidsmot - Sitochroa palealis. Over het lichaam verspreid bevinden zich stekels, die aan de rood puntje op huid weghalen geel zijn met zwarte vertakkingen. Ook kan een rups zich letterlijk aan een zijden draadje naar beneden laten zakken. De voorste drie zijn voorbestemd het borststuk van de vlinder te worden en heeft drie paar poten.

Nachtvlinders en hun rupsen - moths and their caterpillars

Afbeeldingen op Wikimedia Commons. De rupsen eten zo veel dat zij twee of drie keer uit hun vel scheuren. Maar let wel op!

De rupsen vreten de planten dan helemaal kaal. Dit geldt met name voor giftige soorten, die worden nagebootst door niet-giftige soorten om te profiteren van de oneetbaarheid van de gemiteerde soort. Op de voorvleugel rups van een kleine vos de vlekken langs de voorrand te herkennen en is de kleur ook wittig of soms lichtoranje met donkerbruin. Klein koolwitje.

Deel dit artikel:


Gerelateerde materialen:

Discussies: